• Podjetje KOTORNA d.o.o. je strateški partner in distributer proizvodov vodilnih evropskih proizvajalcev higienskega papirja, industrijskih krp in zaščitnih sredstev Kimberly-Clark Professional in Tork za Slovenijo.

  • Pošljite nam sporočilo

    Thanks!

    Zahvaljujemo se vam za izkazan interes. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

    Required fields not completed correctly.

Je sušenje rok bolj čisto od brisanja?

Po poročanju britanskega spletnega časopisa The Independent so raziskovalci testirali …

Uporaba brisač je bolj čista kot pa uporaba sušilcev za roke (Foto: Thinkstock)

Po poročanju britanskega spletnega časopisa The Independent so namreč raziskovalci testirali količino bakterij pri obeh metodah sušenja rok in dobili rezultat, ki vas lahko preseneti. Pri brisanju rok s papirno ali bombažno brisačo je bilo na rokah med 45 in 60 odstotkov manj bakterij kot pred pranjem, pri sušenju rok s sušilcem pa je bilo na rokah za kar 255 odstotkov bakterij več.

“Izkazalo se je, da so bakterije zaradi vlažnega okolja na straniščih že v samem sušilcu rok,” je v svoji knjigi Radoveden in še bolj radoveden (Curious and Curiouser) zapisal Karl Kruszelnicki.

Dodal je, da so imeli prav vsi sušilci rok veliko bakterij že na sami odprtini za dovod zraka, pri 97 odstotkih naprav pa so bile bakterije tudi na šobah za pihanje zraka.

Kruszelnicki je ob tem opozoril, da je človekovo telo dovolj odporno na te bakterije, kljub temu pa priporoča uporabo brisač in ne sušilcev. Tudi novi modeli sušilcev, ki so narejeni tako, da v roke pihajo z vseh strani, opravijo delo približno tako dobro kot brisače.

Vir: 24ur.com